MICHIGAN ECONOMIC DEVELOPMENT CORPORATION		CDBG


CERTIFIED GRANT ADMINISTRATOR (CGA) TRAINING
QUESTIONS & ANSWERS


The following questions were asked and answered during the 6/16/20 training:

1. Will we be able to print out the presentation slides?
The presentation is a very high-level review of the responsibilities of the Certified Grant Administrator. It is critical that training attendees read the Grant Administration Manual to get a more in-depth understanding of CDBG compliance and policy, https://www.miplace.org/programs/community-development-block-grant/grant-administration-manual/

2. When reviewing the presentation material, how should we prepare for the exam?  Will the exam be multi-choice, short answer, essay, etc.?
The Exam is “open-book”. It is important that attendees make themselves familiar with the Grant Administration Manual to understand their role and responsibility in CDBG grant compliance. 
The exam is a mixture of multiple-choice, short essay, true/false, fill-in the blank.

3. Is there a template for a Citizen Participation Plan?
The CDBG Program does not provide a sample of a Citizen Participation Plan. Information on what a Citizen Participation Plan requires is detailed in Chapter 11 of the Grant Administration Manual.

4. Is a local economic development organization considered a "partnering consulting organization" and therefore cannot be CGA on a project? 
Local Economic Development Organizations (EDO’s) are vital partners in project development. In the event that an EDO has a current contract with an UGLG, that EDO could act as the CGA in cases where there is a clear delineation of project development and project administration activities. A CGA working for an EDO should not be the champion of a project seeking CDBG assistance prior to entering into a CDBG CGA contract. CDBG funds cannot be used to pay for costs which are otherwise already allocated and paid for by UGLG’s. 

5. Same question for an engineering firm. If the project is designed by a firm, the CGA cannot be employed by that Engineering Firm?
Engineering firms are also vital in project development. In the event that an engineering firm has a current contract with an UGLG, or enters into a contract during the grant process, other staff of the engineering firm would not be eligible to be a CGA for that particular project. 

6. If an UGLG provides administrative support, it cannot be reimbursed as part of the grant. It is only considered a match as "in-kind" services?
If the Unit of General Local Government (UGLG) has determined it will use a third-party administrator or use on-site CGA’s, that cost is the responsibility of the UGLG. This cost will not count towards required match. CDBG Program funds cannot be used to supplant funds within an UGLG. 

7. Can the cost for Section 106 specialist be part of CGA expenses? Would the UGLG would pay for the archaeologist review?
It will be a rare circumstance that a CGA would complete a Section 106 Application, unless they have the qualifications required as outlined by SHPO and as authorized by CDBG Specialist. If a CGA holds those qualifications, then that cost would be part of their proposal and cost.
Please view the State of Historic Preservation Office’s new Section 106 Application requirements, https://www.miplace.org/historic-preservation/programs-and-services/cultural-resource-management-and-planning/the-environmental-review-section-106-process/.

8. Who is qualified to be an Environmental consultant?
Please view the State of Historic Preservation Office’s new Section 106 Application requirements, https://www.miplace.org/historic-preservation/programs-and-services/cultural-resource-management-and-planning/the-environmental-review-section-106-process/.
CDBG Program Specialist, Bill Povalla, has also created a list of consultants qualified to conduct a Section 106 Application. If you feel your qualification warrant consideration to be on the list, please reach out to povallab@michigan.org.

9. Can you discuss further about CGA's complete the Environmental Assessment or someone else.
It once was acceptable to have a Certified Grant Administrator complete environmental assessments. However, additional guidance and information on environmental review processes have informed the CDBG Program. It is likely that, unless otherwise authorized by the CDBG Specialist, an environmental assessment would be completed by an environmental review consultant.

10. Can you explain the Army Corp of Engineers' requirement?
Whenever projects are considering a site location near large bodies of water, stream, or other water channels, it is required that the Army Corp of Engineers is engaged to ensure compliance with National Environmental Protection Agency Review. This process can take up to three (3) months to engage and get feedback on project site and details.

11. Who is paying for the environmental consultant?
Environmental consultation costs are eligible for CDBG assistance, with written authorization from the CDBG Program Specialist. 

12. Can CGA’s assist with an application and scoping?
A CGA, acting under contract as a CGA, cannot assist with the application or other project development activities. The MEDC has Community Assistance Team members and Business Development Managers to assist with completing CDBG applications and scoping projects to ensure that they meet current program requirements. The Community Development Division and Business Development Division have specific screening criteria that must be met, prior to being provided a CDBG application.
We understand that the MEDC has several external partners, assisting with the development and implementation of vital, local projects. It is the CGA Program’s goal to assist UGLG Grantees with ensuring compliance and maintaining a good grant file.


The following questions were asked and answered during the 6/17/20 training:

13. If ONE contract in the entire project is over $2,000 does that trigger Davis Bacon wages for every contract vs on an individual contract basis?
Davis-Bacon is triggered when a construction contract paid in full or in part by CDBG that exceeds $2,000 is signed. This is typically with the prime contractor. All sub contracts under the prime, regardless of contract amount, are also subject to Davis-Bacon. 

14. How does Davis-Bacon apply if the building owner acts as their own prime?
Davis-Bacon would apply regardless of who acts as a prime, however it will be assessed on a case-by-case basis on whether a building owner is qualified to act as their own prime. 

15. How does Davis-Bacon apply to Rental Rehabilitation projects?
Davis-Bacon does not apply when the following is true:
The number of rental units on the project site do not exceed 7;
No other work outside of the rental units is being completed during the duration of the renal rehab project.
Any work done, including but not limited to work on roofs and common space shared by both residential and commercial tenants, outside of the rental units will trigger Davis-Bacon. There are spaces that could be considered  ancillary to the residential units where work could be completed without triggering Davis Bacon, but those spaces will have been identified prior to a CGA being brought onto a project. 

16. How does Davis-Bacon apply to projects with demolition?
Projects where clearance/demolition is the only activity being funded, and where there is no identification of construction, would not trigger Davis-Bacon.

17. Who determines the apprentice's wage progression/schedule? DOL? Labor union?
Wages are set by local unions and verified by the Department of Labor.

18. Who is responsible for pulling the SAM and HUD? 
Reference your contract with the UGLG, and the management plan to ensure the responsibility of pulling the SAM and HUD, which would indicate who is responsible for Davis-Bacon and Related Acts (labor standards). However, it is typically the responsibility of the CGA as long as it’s outlined in the CGA Management Plan.

19. Is the prime contractor responsible for sending verifications from SAM and HUD to the CGA?
No. It would be the CGA, unless otherwise assigned by the CDBG Program Specialist or UGLG. Reference your contract with the UGLG, and the management plan to ensure the responsibility of pulling the SAM and HUD, which would indicate who is responsible for Davis-Bacon and Related Acts (labor standards).

20. Are CGA's required to submit copies of subcontracts and verifications to the Program Specialist?
Yes.

21. Do the Contractors have to provide a list of workers, and their classification? So that we can check they are doing appropriate work tasks?
No this is not needed at the beginning of the project. However, CGA’s completing Payroll Review Worksheets (Form 10-L) will need to list out workers, their classification, and their wage+fringe. If tasks as seen in payrolls do not match interviews, the CGA would investigate the discrepancy.

22. Can an officer of the company sign the payroll if the company is incorporated company?
Whoever is authorized to sign payrolls may do so. If not the owner/president, another person from the company may sign if granted written permission to do so by the owner/president.

23. Do we need to interview every sub?
You need to interview proportionate to the number of subs and work classifications on the job.

24. Could a court order for garnishment and/or child support payment be sufficient instead of the employee signing the deduction authorization form? 
Any deductions not required by law may be made only with the permission of the employee. The Deduction Authorization form (10-N) must be signed by the employee. 

25. Is the WH-347 required to be used?
The WH-347 should be used, as it houses all the necessary and required information for CDBG Specialist review and for compliance. However, if another form meets all requirements it may be used. Please talk to your Specialist if a contractor or sub would like to use another form. You should send a sample of that form for review and approval. 

26. Do I need to submit payrolls if no work was completed?
You can either submit ‘no work performed’ certified payrolls, or a letter from the contractor owner/president can be provided to substantiate the break in work. It must include the date period of which no work was performed. We have found that it is easier and more efficient to get a no work payroll.

27. Who signs the Administration Activity Report (8-D), or timesheet, if the CGA is the owner of the company?
The UGLG would sign off on the activity sheet or timesheet.

28. Why does the Administration Activity Report (8-D) have a “project” column?
This form will be updated – however for now, know that the project column will not impede your documentation or interfere with processing payment.

The “project” column was previously used to indicate whether hours/activities were being used for different properties/buildings.

29. Is the Section 3 Certification form in the GAM?
This can be viewed in the Grant Administration Manual, form 9-C1.


The following questions were asked and answered during the 6/18/20 training:

30. Can we review CEST vs. CENST? 
Certified Grant Administrators may complete CEST and CENST levels of review.

31. If a project is exempt what exactly is being exempted?
A project is considered exempt if it qualifies under a set of NEPA approved activities, allowed to be completed prior to a environmental review record being completed, or if the activities would not necessitate a record from being completed.

32. Who is authorized to sign the certified payroll forms?
Only the president/owner of a company may sign payrolls, or a person authorized by the president/owner.

33. Where are the Grant Reporting Requirements listed?
[bookmark: _GoBack]Reporting requirements are found within the GAM and are also available on https://www.miplace.org/programs/community-development-block-grant/grantee-documents/ 
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